Kuantum oyun hackathonu öncesinde dünyadan ve Türkiye'den isimlerle oyunlar hakkında konuÅŸtuk. KonuÅŸmacılar ve konuÅŸma içerikleriyle ilgili detaylı bilgiye aÅŸağıdan ulaÅŸabilirsiniz.
​
​
Ana sponsorumuz
Monster Gaming Lab, oyun fikirlerinin ortaya çıktığı, geliÅŸtirildiÄŸi ve oyun dünyasıyla paylaşıldığı bir giriÅŸimcilik programıdır. Detaylı bilgi için websitelerini ziyaret edebilirsiniz: www.monstergaminglab.com
​
Yardımcı Sponsorlarımız
L4Y Learning For Youth GmbH, gençlik çalışmaları alanında faaliyet gösteren bir Alman firmasıdır. Detaylı bilgi için websitelerini ziyaret edebilirsiniz: https://learningforyouth.org/
Piotr Migdał‬ - Quantum Game and Other Science-Based Games
Quantum Game with Photons is a puzzle game simulating an optical table. You can interact with superposition, entanglement, measurement, and other quantum phenomena with a LEGO bricks-like interface.
I will talk about the inspirations, challenges (technical, UX, gameplay), and the newest not-yet-released features. What brought me to create one, why do I think that game is an excellent medium for learning, and how to present complicated ideas with simple interfaces? I will mention Explorable Explanations and other science-based games related to other aspects of physics or computing.
The main goal is to inspire YOU to make YOUR own quantum game. I will share some resources that may be inspiring or directly used to create your game (even if it is your first game).
Piotr Migdał‬
​
Piotr is a quantum physicist (PhD from ICFO, Castelldefels), and a specialist in AI and data viz. He co-founded Quantum Flytrap - an in-browser simulation & visualization of quantum mechanics.
Piotr enjoys explaining complicated things in simple ways, ideally with interactive data visualizations. He develops livelossplot - a Python package for visualizing the training process in Jupyter Notebook, and Quantum Tensors - a TypeScript package for interactive quantum information and computing.
Shreyas Nisal, Cheshta Joshi - Gamifying Quantum Computation
​
Entry into quantum computing is often daunting. We move from classical computers which work on zeros and ones to quantum computers, where quantum-bits can be in superpositions (mixtures) of zeros and ones, and where these bits can become correlated to each other. To simplify understanding these phenomena and to understand logic gates used in quantum computers, we developed QLogic, a puzzle game based on quantum computing.
Shreyas Nisal
​
Shreyas is a Physics and Computer Science student at BITS Goa, India. He enjoys making applications and games, and is particularly interested in quantum computing. The idea for QLogic came from his love for solving puzzles.
​
​
Cheshta Joshi
​
Cheshta is a final year student at BITS Goa, India, pursuing a Masters in Physics. She is interested in Quantum Information and Computing. Cheshta has been involved in this field for the last two years and likes working around quantum information, algorithms and simulations. She has been a part of QWorld starting from the QIntern program 2020.
Laurentiu Nita - Quantum Odyssey: A Video Game that Immerse You in Quantum Computing
Quantum Odyssey is first, a video game. The player does not need to know any math, physics or anything about computation or quantum; or even be a fan of quantum computation (it can be played just for the fun of solving a new type of a puzzle game).
With carefully crafted, narrated game chapters and a vast Encyclopedia, the Player will find out how beautiful quantum computation is through pure gameplay. The odyssey starts by discovering bits, linear algebra, complex numbers, qubits, all quantum phenomenon and important algorithms. By the end of the playthrough, the Player will have all the "hacker tools" needed to design their own algorithms, understand papers on Universal Quantum Computing and create their own or find more efficient dozens of gates long quantum algorithms.
We make this high budget video game to promote and speed up quantum literacy worldwide and promote cross-disciplinary research. Our paper discusses our mission: https://arxiv.org/abs/2004.07957
The video game has been in production for 3 years, with a large budget and has had a rigorous feasibility test in British schools to validate if it is able to also teach children quantum computing.
​
Laurentiu Nita
While also at Durham University, UK PhD candidate in Theoretical Physics and research assistant, founded the company Quarks Interactive with the mission to show how cool quantum computing is and simplify how people worldwide approach learning, by making the process fun and intuitive. Before immersing in quantum computing, Laurentiu was working on AI & general automation. He worked 8 years at IBM as an Automation Leader for Europe, 1 year at Oracle and 1 at Dell.
Kayra Keri Küpçü - Monster Notebook ve Oyun Ekosistemi
​
Bu konuÅŸmada oyun bilgisayarı Monster Notebook’un oyuncular için ve oyun ekosistemi için yaptığı çalışmalardan bahsedilecektir.
Kayra Keri Küpçü
Kayra Keri Küpçü, 1983'te Ä°zmit'te doÄŸdu. Kocaeli Üniversitesi Uluslararası Ä°liÅŸkiler Bölümünden mezun oldu. Bunun yanında Åžubat 2004'te açılan FRPNET Sitesinin sahibi ve yöneticiliÄŸini yapmakta. 2004 Ekim ayından beri de birkaç yayınevinde Fantastik Kurgu Danışmanlığı yapmaktadır. 1997 yılında baÅŸladığı Rol Yapma Oyunları ile Fantastik Kurgu ve Fantastik Edebiyata da giriÅŸ yapan Keri, 2000 yılından beri Mitoloji, Fantastik Kurgu ve Korku yazarlığı yapıyor.
​
Bazı yayınevlerine fantastik kurgu ve bilimkurgu danışmanlığı yaptıktan sonra Arkabahçe Yayıncılık ve Laika Yayınevi'nde Editörlük ve Genel Yayın KoordinatörlüÄŸü iÅŸine baÅŸladı. Daha sonrasında Türkiye’nin en büyük çevrimiçi oyun firmalarından olan Joygame’de Kalite Müdürü (QA Manager) görevini üstlendi. Sonrasında Sosyal Oyun Stüdyosu Gamester’da QA Manager, Script Writer ve Community Manager olarak çalıştı. Yandex’in TürkçeleÅŸtirilmesinde önemli rol oynayan Kayra Keri Küpçü, 4 yıl boyunca Yandex Türkiye’de Editör ve Lokalizasyon Müdürü olarak çalışmıştır. Sonrasında BigKazan ekibiyle birlikte Gamecell platformunun oluÅŸturulmasında görev almıştır. Åžu anda oyun sektöründe danışmanlık yapmakta ve Monster Notebook’un Oyun Müdürü olarak görev yapmaktadır.
Emre TaÅŸ -Büyük Verinin Oyun Endüstrisindeki Yeri: Nugün ve Kuantum Gelecekte
​
GeliÅŸtirdiÄŸi oyunlarla 100 milyonun üzerinde oyuncuya ulaÅŸmış bir mobil oyun ÅŸirketinin kurucusunun gözünden mobil oyun endüstrisinde oyunlar tarafından toplanan büyük verinin kullanım alanlarından bahsedilecektir. Bugün sahip olunan hesap gücü ile yapılan analiz çalışmaları ve gelecekte kuantum bilgisayarla bu alanda yapılabilecek çalışmalar ile ilgili düÅŸüncelere yer verilecektir.
Emre TaÅŸ
​
Emre TaÅŸ, lisans eÄŸitimini ODTÜ Fizik bölümünde tamamladıktan sonra yine ODTÜ’de “BiliÅŸsel Bilimler” ve “Bilim ve Teknoloji Politikaları” yüksek lisans programlarını tamamlamadan bırakmıştır. 2013 yılında oyun endüstrisinde faaliyet göstermek üzere Alictus’un kurucu ortaklarından olmuÅŸtur. Veri odaklı oyun geliÅŸtirmenin ve disiplinler arası çalışmanın ön planda olduÄŸu kültürü ile Alictus, yıllar içerisinde ABD baÅŸta olmak üzere birçok ülkede indirme listelerinin en tepesinde yer alan oyunları ile global ölçekte baÅŸarılı iÅŸlere imza atmıştır. Ulusal ve uluslararası ortamlarda verdiÄŸi demeçlerle Türkiye oyun endüstrisinin yükseliÅŸine ve önemine dikkat çeken Emre, Alictus’ta CEO görevini sürdürmektedir.
Erkan Bayol - Temel İlham Kaynağı Bilim Olan Bir Oyun: Angelic ​
​
28. yüzyılda insanlık uzaya hükmedebilir mi? Kuantum mekaniklerini tam olarak anlayabilir ve klasik fiziÄŸin limitlerini aÅŸarak nihayet galaktik bir medeniyet haline gelebilir mi? Metaverse Game Studios'un strateji-rpg oyunu Angelic, 28. yüzyılın karanlık ve distopik dünyasına egemen olmuÅŸ büyük ÅŸirketlerin bünyesinde yaÅŸayan eski insanların ve genetik olarak geliÅŸtirilmiÅŸ süper insanların; silikon temelli vücut kullanmaya baÅŸlayan ve dijital bir bilince geçmiÅŸ neo-insanlar ile çatışmalarına odaklanıyor. Bu seminerde 2700 yılında "yerel uzay" olarak adlandırılan kendi yıldız sistemimiz ve çevresine yayılmaya baÅŸlayan insanların nasıl teknolojiler kullandıklarına ve özellikle neo-insanların karbon temelli organik vücudun limitlerinden kurtulduktan sonra kuantum mekaniklerinin ve teknolojilerinin nimetlerinden nasıl daha verimli olarak faydalandıklarına deÄŸineceÄŸiz. Uzay gemileri nasıl yapılıyor ve çalışıyor? Nasıl hareket ediyor? Nano-gemiler ve mega-gemiler ile neo-insanların gemileri arasındaki farklar neler? Ä°nsanlık nihayet ışık hızından daha hızlı yolculuk edebiliyor mu? Bu ve benzeri sorulara da kısaca nasıl çözümler ürettiÄŸimize deÄŸineceÄŸiz.
Kimler Katılmalı? Bilim kurgu sevenler, kuantum ile oyun dünyasının nasıl ortak paydada buluÅŸabileceÄŸini merak edenler, strateji ve RPG türü baÅŸta oyun sevenler, bilimsel fantezi yerine bilim kurgu olmaya çalışan bir oyun projesinin yolculuÄŸunu merak edenler.
Erkan Bayol
​
Erkan oyun sektörü odaklı bir giriÅŸimcidir ve ikincil olarak finans sektörüne ağırlık vermiÅŸtir. 250’den fazla profesyonele istihdam saÄŸladığı ÅŸirketlerine 2 milyon dolardan fazla yatırım yapılmıştır. Erkan AAA projelerden tarayıcı tabanlı oyunlara, mobil oyunlardan sanal gerçeklik projelerine pek çok farklı yapımda görev almıştır. YönettiÄŸi ya da katkıda bulunduÄŸu oyunlar dünyada 40 milyon oyuncuya ulaÅŸmıştır. Erkan çeÅŸitli akademik organizasyonlara ve kuluçka merkezlerine destek vermekte, oyun odaklı akademik ve profesyonel etkinliklerde konuÅŸmacı olarak sektöre katkı saÄŸlamaktadır.
2004 yılında Erkan, Türkiye’nin ilk oyun geliÅŸtirme ÅŸirketlerinden olan Céidot Oyun Stüdyoları’nı kurmuÅŸtur. Céidot; en önemlileri Hükümran Senfoni, Umaykut ve Céiron Wars olmak üzere, 10’dan fazla oyunu geliÅŸtirip yayınlamıştır.
2015 yılında Crytek’e katılan Erkan, oyun operasyonları direktörü olarak görev almış ve Warface ile Arena of Fate oyunlarının Türkiye ve MENA bölgeleri özelindeki operasyonlarından sorumlu olmuÅŸtur.
2016-2017 yıllarında sanal gerçeklik oyun giriÅŸimi olan Metaverse Reality Labs’i kuran Erkan, 2018 yılında Logic Artists’e yönetici danışman olarak yardımcı olmuÅŸ ve Türkiye ofisini kurmuÅŸ, aynı dönemde J.P.Morgan bünyesi altında kurulan bir fonun Türkiye temsilcisi ve yatırım uzmanı olarak görev almıştır. Yine 2018-2020 arasında New York merkezli The Hatchery hızlandırma programına partner olarak katkıda bulunmuÅŸ ve 2019’dan beri de Faster Capital’de mentör görevini üstlenmektedir.
Erkan Türkiye’nin ilk oyun odaklı kuluçka merkezi olan ODTÜ Teknokent bünyesindeki ATOM’a ve BahçeÅŸehir Üniversitesi ve Crytek ortaklığı ile açılan VR1Lab’e kuruldukları günden beri destek vermektedir. 2017’den beri de BahçeÅŸehir Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı lisans bölümünde konut eÄŸitmenlik yapmakta ve Ä°TÜ’nün Oyun ve EtkileÅŸimli Teknolojiler Yüksek Lisans programına danışmanlık vermektedir.
Erkan 2020 Nisan ayında yeni oyun giriÅŸimi Metaverse Game Studios’u kurmuÅŸ ve Angelic isimli hikaye odaklı bilim kurgu strateji-RPG projesine odaklanmıştır.
Cem Nurlu, Erdem YiÄŸit Ertörer, Erhan Güven, Melih Aslan - QKart ve Oyun Hackatonu Süreci ​
​
Bu konuÅŸmada KTHack 2020 kazanan gruplarından QuTie'ın geliÅŸtirdiÄŸi QKart oyunu ve oyun hackathonu süreci anlatılacaktır.
Cem Nurlu
​
Cem BoÄŸaziçi Üniversitesi'nde Fizik bölümünde 3. Sınıf öÄŸrencisi. 2019'da Bronze ile kuantum programlama ile tanıştığından beri kuantum programlama çalışıyor. Daha sonra QIntern 2020 ve KTHack 2020 gibi etkinliklerde yer alarak çalışmaya devam etti. Bunların dışında Machine Learning, Computer vision gibi konular üzerine de çalışıyor.
​
​
Erdem YiÄŸit Ertörer​
​
Erdem BoÄŸaziçi Üniversitesi’nde 3. sınıf bir fizik bölümü öÄŸrencisi. Kuantum programlamayla QTurkey’in Temmuz 2019’da BoÄŸaziçi Üniversitesi’nde düzenlediÄŸi “Introduction to Quantum Programming” atölyesinde tanıştı. Atölyeden sonra kuantum programlamaya ve kuantum teknolojilerine merak saldı ve önce QWorld’ün düzenlediÄŸi QIntern 2020 programına, daha sonra da yine QTurkey’in düzenlediÄŸi KTHack 2020’ye katıldı. Akademik kariyerine kuantum teknolojileri alanında etmek istiyor.
​
​
​
Erhan Güven
​
Erhan Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri 3. sınıf öÄŸrencisi ve uzun yıllardır oyun sektöründe Game Developer olarak çalışıyor. Ä°lk kuantum oyun geliÅŸtirme deneyimini KTHack 2020'de QKart oyunu ile elde etti ve yeni kuantum oyunları geliÅŸtirme yolunda devam ediyor.
​
​
​
Melih Aslan
​
Melih oyun sektöründe 3D Game Artist olarak çalışmakta, aynı zamanda Anadolu Üniversitesi 4. sınıf resim bölümü öÄŸrencisi. Kariyerine Game Tester olarak baÅŸladı, daha sonra arttırılmış ve karma gerçeklik teknolojileri alanında çalıştı. Yurtiçi ve yurtdışı projelerde 3D oyun sanatçısı ve dijital resim sanatçısı olarak görev aldı. Oyun geliÅŸtirme alanındaki deneyimini kuantum teknolojileri ile birleÅŸtirmek istedi ve QTurkey'in düzenlediÄŸi KTHack 2020'ye katıldı. Oyun geliÅŸtirme alanındaki çalışmalarının yanı sıra kuantum teknolojileri üzerine projeler geliÅŸtirmeye devam etmek istiyor.
​
​